Bedlingtonterrier

   
Klara Klara

Bedlington terriern är en allroundhund som passar de flesta. Den är inte speciellt motionskrävande, men precis som alla levande varelser behöver den röra på sig för att må bra. En bedlington älskar att springa och sträcka ut ordentligt på stora öppna ytor och när den ligger på sin topphastighet så är det få som hinner ikapp!

Mankhöjden är cirka 41 cm, en lätt variation uppåt för hanar och neråt för tikar är tillåtet. Vikten bör ligga på cirka 8 till 10 kg. Färgen är blå, sand eller lever med eller utan tan-tecken.

Till sättet är bedlington terriern lekfull, nyfiken och alert. Den har ett lugnt temperament och visar sällan aggressivitet mot människor eller andra hundar. Många tycker att bedlingtons ser rädda och mesiga ut, men det stämmer inte alls. En bedlington är relativt tuff och låter sig inte skrämmas av vad som helst.

   
Thea Thea

Om man är intresserad av hundsport så är bedlington terriern den perfekta rasen. Utställning är den vanligaste sporten bland dom som har bedlingtons, men med sin smidiga kropp och snabbhet fungerar den utmärkt till agility, flyball, freestyle m.m. Lydnad passar också bra då en bedlington är både lyhörd och lättlärd - med rätt motivation. Man ska inte inte glömma att det är en terrier som kan vara riktigt envis om den är på det humöret. I det läget gäller det att vara ännu envisare själv ;)

Bedlington terrierns päls är mjuk och ullig med inslag av sträva täckhår. Den fäller inget hår, men för att hålla pälsen i fint skick krävs en hel del pälsvård, speciellt under valptiden och efter blöta skogspromenader. Räkna med en ordentlig genomgång av pälsen cirka en gång i veckan för att hålla den fri från tovor. Klippning krävs minst fyra gånger om året, och de flesta bedlington-ägare väljer att själva införskaffa sax och klippmaskin för vardagsklippningen.

Inom rasen finns en ärftlig leversjukdom som heter koppartoxikos (CT). Sjukdomen yttrar sig i form av leverskador på grund av att koppar ackumuleras i levern. Nuförtiden kan man med hjälp av blodprov konstatera vilka hundar som är fria från sjukdomen, bär på sjukdomen eller riskerar att insjukna. Läs mer om sjukdomen och rasen på SKBK's hemsida, under rubriken "Bedlingtonterriern". Där hittar du även rasstandarden med kommentarer.

Bedlington terriern är för övrigt en långlivad ras som är pigg och frisk långt upp i åldern. Dom flesta blir omkring 11-12 år, men det är inte alls ovanligt att dom blir 15-16 år eller till och med ännu äldre!